Category - General Knowledge
Part - Discovery releated Medical Science
Question No. - 25
Time - 25 Minuts
1. Who discoverd Insulin?
a) Martin James
b) James Charles
c) Frederick Banting
d) Mark williams
Ans- c) Frederick Banting in 1921 in Toronto.
2. Who discoverd Smallpox vaccine ?
a) Robert Karl
b) Tim Hardy
c) Edward Jenner
d) Jimmy Barnes
Ans- c) Edward Jenner in 1796.
3. Who discoverd DDT?
a) Paul Hermann Muller
b) James Charles
c) Tim Hardy
d) Jimmy Barnes
Ans- a) Paul Hermann Muller in 1939.
4. Who discoverd DNA?
a) Friedrich Miescher
b) James Charles
c) Tim Hardy
d) Jimmy Barnes
Ans- a) Friedrich Miescher in 1869, he was Swiss physician and biochemist.
5. Who discoverd Ppenicillin?
a) Tim Hardy
b) James Charles
c) Alexander Fleming
d) Jimmy Barnes
Ans- c) Alexander Fleming In 1928, at St. Mary's Hospital, London.
6. Who discoverd Blood circulation?
a) William Harvey
b) James Charles
c) Frederick Banting
d) Mark williams
Ans- a) William Harvey discovered and correctly described blood circulation in the human body in 1628.
7. Who discoverd Blood group?
a) William Harvey
b) Karl Landsteiner
c) Alexander Fleming
d) Jimmy Barnes
Ans- b) Karl Landsteiner discovered the major human Blood groups (A, B, O) in 1901.
8. Who took first direct measurement of Blood pressure?
a) Paul Hermann Muller
b) Karl Landsteiner
c) Stephen Hales
d) Hanry Stark
Ans- c) Stephen Hales is generally credited with the first direct measurement of Blood pressure in 1733.
9. Who discoverd Cholera?
a) William Harvey
b) Karl Landsteiner
c) Alexander Fleming
d) Filippo Pacini
Ans- d) Filippo Pacini, Cholera was discovered by Italian anatomist Filippo Pacini in 1854.
10. Who discoverd Homeopathy?
a) joseph kosinski
b) James Nevada
c) Frederick karl
d) Samuel Hahnemann
Ans- d) Samuel Hahnemann in 1755.
11. Who discoverd Plastic surgery ?
a) Charak
b) Sushruta
c) Edward Jenner
d) Paul Hermann Muller
Ans- b) Sushruta, an ancient Indian physician who lived around 1000–800 BC.
12. Who discovered Bacteria?
a) Charles H. S. Davis
b) Antonie van Leeuwenhoek
c) Bob Guyette
d) John H. Griscom
Ans- b) Antonie van Leeuwenhoek in 1683.
13. Who performed the first successful open-heart surgery?
a) Dr. Robert Amory
b) Dr. Daniel Hale Williams
c) Dr. Lynn Amowitz
d) Dr. Milton Antony
Ans- b) Dr. Daniel Hale Williams performed the first successful open-heart surgery in 1893 at Provident Hospital in Chicago.
14. Who performed the first human heart transplant?
a) Dr. Robert Amory
b) Raquel C. Bono
c) Christiaan Barnard
d) John Hilton Knowles
Ans- c) Christiaan Barnard and his team in December 3, 1967 at Groote Schuur Hospital in Cape Town, South Africa.
15. Who performed the first human corneal transplant?
a) Dr. Eduard Zirm
b) Felix Hoffmann
c) Una D. McCann
d) Sarah McNutt
Ans- a) Dr. Eduard Zirm in 1905.
16. who discovered Anesthesia?
a) William T. G. Morton
b) David Kindig
c) Thomas Scott Lambert
d) Joseph Robert Love
Ans- a) William T. G. Morton in 1846.
17. who discovered Aspirin?
a) Katherine Manion
b) Felix Hoffmann
c) Una D. McCann
d) Sarah McNutt
Ans- b) Felix Hoffmann, in 1897.
18. who discovered Vitamin D?
a) Elmer McCollum
b) David Kindig
c) Thomas Scott Lambert
d) Joseph Robert Love
Ans- a) Elmer McCollum, in 1922.
19. who discovered Vitamin C?
a) Elmer McCollum
b) Albert Szent-Gyorgyi
c) Thomas Scott Lambert
d) Joseph Robert Love
Ans- b) Albert Szent-Gyorgyi in 1920.
20. who discovered Rabies vaccine?
a) Albert Szent-Gyorgyi
b) Louis Pasteur
c) James Ball Naylor
d) Sarah McNutt
Ans- b) Louis Pasteur in 1885.
21. who discovered Streptomycin?
a) Selman Waksman
b) Mary Riggs Noble
c) William Petitr
d) Michael A. Pikos
Ans- a) Selman Waksman.
22. who discovered Sulfa drugs ?
a) Albert Szent-Gyorgyi
b) Louis Pasteur
c) James Ball Naylor
d) Gerhard Domagk
Ans- d) Gerhard Domagk in the early 1930s.
23. Who performed the first human Kidney transplant?
a) Dr. Joseph E. Murray
b) Diana Ramos
c) Bob Guyette
d) John H. Griscom
Ans- a) Dr. Joseph E. Murray in December 23, 1954, at the Brigham Hospital in Boston.
24. Who performed the first human lung transplant?
a) Charles H. S. Davis
b) Marc Allan Feldman
c) Charles Flexner
d) Dr. James Hardy
Ans- d) Dr. James Hardy in June 11, 1963.
25. Who discovered Virus?
a) Michael A. Pikos
b) Dmitri Ivanovsky
c) Richard A. Neubauer
d) John Jay Osborn
Ans- b) Dmitri Ivanovsky, a Russian botanist, is credited with the initial discovery of a virus in 1892.